Al Doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial s-a declanşat la 1 septembrie 1939, când Germania a atacat Polonia şi s-a încheiat la 2 septembrie 1945, când Japonia a semnat capitularea.

·        Cele două tabere care s-au confruntat au fost: Axa (Germania, Italia, Japonia şi alte state: România, Ungaria, Finlanda etc.)
·        Naţiunile Unite (Marea Britanie, Franţa, URSS, SUA şi alte state: Olanda, Polonia, Canda, Australia, Noua Zeelandă etc)
Ca şi Primul Război Mondial şi acesta a fost un război total şi industrial, în schimb, în majoritatea timpului acesta a fost un război de mişcare pentru că s-au folosit arme noi: tancurile, avioanele, portavioanele etc. O tactică ofensivă foarte eficientă a fost cea dezvoltată de germani numită Blietzkrieg, numită şi tehnica războiului fulger, aceasta consta în atacul aviaţiei tactice care bombarda poziţiile inamince, iar apoi veneau tancurile şi infanteriştii care înconjurau inamicii şi îi capturau.
Un alt aspect nou al celui de-al Doilea Război Mondial a fost cel ideologic.Războiul a fost o confruntare între ideologia democratică şi ideologiile totalitare (ideologia nazistă, comunistă şi fascistă); o altă caracteristică a fost numărul mare de victime civile. Cele două tabere au atacat de multe ori civilii în mod mod deliberat, iar statele Axei au pus în practică politici de exterminare a unor populaţii întregi, considerate inferioare din punct de vedere rasial.

Desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial

În primii ani de război Germania şi aliaţii săi, folosind tehnica Blietzbkrierg-ului au obţinut mari victorii. Au fost ocupate pe rând Polonia, Danemarca, Norvegia, Olanda, Belgia, nordul Franţei, Luxemburg, Iugoslavia, Grecia, şi o mare parte a Uniunii Sovietice.
Germanii n-au reuşit însă să cucerească Marea Britanie care a continuat să lupte şi s-a alăturat în 1941 Uniunii Sovietice. Tot în 1941 Japonia a atacat SUA care s-au alăturat Naţiunilor Unite.
În 1942 Naţiunile Unite au obţinut câteva mari victorii. Mai întâi au înfrânt Japonia la Midway în iunie, apoi Marea Britanie a înfrânt trupe germane şi italiene la El Alamein şi URSS a înfrânt trupe germane, italiene, române, ungare etc la Stalingrad.
În 1943 şi 1944 Axa a continuat să înregistreze înfrângeri. În Pacific americanii au cucerit mai multe insule şi s-au apropiat de Japonia; în Europa sovieticii i-au înfrânt în 1943 pe germani în marea bătălie de la Kursk, iar în 1944 sovieticii au alungat trupele Axei dincolo de graniţele URSS.
La 6 iunie 1944 trupe anglo-americane, plecate din Marea Britanie, au debarcat în Normandia şi au început să atace Germania dinspre Vest. La 23 august 1944 România a trecut şi ea de partea Naţiunilor Unite pentru a elibera partea de nord-vest a Transilvaniei, dată de Hitler Ungariei în 1940, astfel, germanii au pierdut petrolul din România, ceea ce le-a creat mari greutăţi în a continua lupta. Atacaţi din est, cât şi din vest, germanii au fost înfrânţi şi au capitulat la 9 mai 1945.
În Pacific americanii au obligat Japonia să capituleze prin aruncarea aupra ei a două bombe atomice la 6 şi 9 august 1945, la Hiroshima şi Nagasaki. Astfel, capitularea s-a semnat pe 2 septembrie 1945 şi al Doilea Război Mondial s-a sfârşi cu victoria Naţiunilor Unite.
Războiul a făcut peste 50 de milioane de morţi şi alte zeci de milioane de răniţi, s-a soldat ci distrugeri uriaşe şi a dus la ocuparea Europei Centrale şi de Est de sovietici care au impus în ţările de acolo regimul comunist.